Stationsstraat 2a, 3851 NH Ermelo
welkom@meussensearch.nl | 085-0163285

Inzicht in Expertise
Nicky Tuink – Nijhuis Toelevering
15 april 2025
In dit interview spreken we met Nicky Tuink, Directeur bij Nijhuis Toelevering, over leiderschap, innovatie en de toekomst van de bouwsector. Nicky deelt zijn visie op samenwerken, duurzaamheid en de rol van technologie in de bouw. Daarnaast vertelt hij hoe hij zijn leiderschapsstijl inzet om de cultuur binnen Nijhuis te versterken en hoe co-creatie en innovatie hand in hand gaan met de ambitie om Nederland te verduurzamen.
Kun je een schets geven van Nijhuis Toelevering?
“Nijhuis Bouw en Nijhuis Toelevering vallen samen onder Nijhuis Bouw en Toelevering. Nijhuis Bouw is als ontwikkelende conceptuele bouwer actief in zowel nieuwbouw en renovatie. Daar zijn we een co-maker voor. Maar het grootste deel van de omzet van Nijhuis Toelevering halen we buiten de bouwgroep bij bekende conceptmatige bouwers. We maken kozijnen en gevelelementen en nog een aantal andere prefab materialen, zoals meterkasten. Alles wat we maken is van hout. We gebruiken geen kunststof. Dat realiseren we hier met ongeveer 120 mensen; 90 werkzaam in productie en 30 op kantoor.”
Jij bent in maart 2024 begonnen. Wat voor cultuur heerst er binnen Nijhuis?
“Nijhuis is echt een familiebedrijf. Het is een hele prettige, mensgerichte organisatie en ik ben heel open ontvangen. Er heerst een informele cultuur waar iedereen voor elkaar klaarstaat.
We hebben binnen Nijhuis Toelevering een vijftal kernwaarden. Dat zijn Samen, Ondernemend, Verantwoordelijk, Bedreven en Bevlogen. Die hebben we samen met het personeel bepaald.
We zijn ook een hele innovatieve organisatie. Dat zegt natuurlijk iedereen, maar je ziet het bij ons echt terug in onze actuele onderwerpen. Één daarvan is duurzaamheid. Zo zijn we de eerste fabrikant die duurzaam gemodificeerd hout toepast in kozijnen. Daarnaast is Nijhuis Toelevering een van de eersten met een hoogbouwcertificaat voor gevelelementen van de SKH. We hebben een van de grootste timmerfabrieken met de grootste volautomatische CNC (Computer Numerical Control) machinelijn. Je ziet daarmee dat we continu proberen te innoveren op de markt. Het is niet alleen iets dat we zeggen.”
Hoe zou je jezelf omschrijven als Directeur? Wat voor soort leider ben je?
“Ik denk dat ik een heel open persoon ben. Toegankelijk, met een bepaalde energie die ik meebreng. Mijn doel is om een omgeving te creëren waar mensen zich prettig voelen. Dat we meer vanuit plezier en vanuit onze kracht gaan samenwerken. Ik probeer altijd het beste in mensen te zien. Dat doe ik door in teams te gaan kijken: ‘Wat is hier sterk? Wat is goed, en wat mist er nog?’ En dan voegen we dingen toe of scherpen we dingen aan zodat mensen elkaar versterken.”
Hoe gaat dat je af tot nu toe?
“Goed. Het vertrouwen van je mensen krijg je natuurlijk pas op het moment dat je echt gaat samenwerken. Ik kom uit een andere omgeving – Zehnder Group – waar ik 15 jaar werkzaam was. Daar kende ik de collega’s door en door. Hier moest ik iedereen leren kennen. Je krijgt te maken met gewoontes en verwachtingen, van beide kanten, en die moet je zien te ontdekken. Soms merkte ik dat men verwachtte dat ik directief zou zeggen: ‘Zo gaan we het doen.’ Maar die werkwijze past niet zo bij mij. Ik ben meer van een dialoog met elkaar hebben en de oplossing bij hen leggen: ‘Jongens, jullie zijn eigenaar van het hele proces. Jullie werken er dagelijks in, dus jullie kunnen het beste zien wat het beste is voor het bedrijf.’”
Dat is wel een groot verschil in cultuur en verwachtingen.
“Klopt. En dat was voor mij ook weer een mooi inzicht. Het maakte me er bewust van dat leiderschap op verschillende manieren gedaan kan worden en dat iedereen daar anders op reageert. Ik denk dat het belangrijk is dat je je stijl ook kan aanpassen aan de situatie.
En gaandeweg leer je elkaar ook steeds beter kennen. Ik ben zelf nog best jong, en ik kom niet uit het vak. Ik had zelf nog nooit eerder houten kozijnen gemaakt en had kunststof in mijn eigen huis. Inmiddels kennen we elkaar een stuk beter. Het is hard werken geweest, maar ik begin daar nu echt de vruchten van te plukken.”
Wie is jouw inspiratiebron qua leiderschap?
“Dat vind ik een mooie vraag. Ik heb niet echt één persoon die ik als inspiratiebron zie. Maar ik onthoud bepaalde dingen die tegen me gezegd worden. Ik weet niet meer wie het was, maar het advies dat ik gekregen heb was: ‘Kijk naar de leiders om je heen. Pak vanuit hun stijlen datgene dat het dichtst bij jezelf ligt. Wat het beste bij jou past.’ Ik heb door de jaren heen behoorlijk veel dingen opgepikt.
Daarnaast vind ik het erg belangrijk om ook je eigen aandachtspunten goed scherp te hebben. Zo ben ik bijvoorbeeld helemaal niet goed in het afhechten van een project, de laatste puntjes op de i. Daar ben ik me van bewust, dus verzamel ik mensen om me heen die daar dan weer goed in zijn. Ik ben eerder op mijn best als brug tussen visie en afhechting. Daar krijg ik energie van. Het is mooi om wat je bedacht hebt over drie jaar dan ook gewoon te zien staan.”
Je hebt ook coaching gehad tijdens je loopbaan, klopt dat?
“Dat klopt. Coaching en begeleiding. Eerst individueel en later een groepstraject bij Business Flow. Ik ben vanaf mijn 26e al betrokken bij dat soort trajecten. Daarnaast heb ik een internationaal leiderschapsprogramma gevolgd. Dat heeft me echt veel gebracht op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Je ziet dan je eigen persoonlijke uitdagingen, je komt dichter bij je eigen leiderschapsstijl en je groeit als persoon. Ik kan het echt aanraden. Je hebt een goed inzicht in jezelf nodig om aan de slag te gaan en door te groeien.
Momenteel zit ik in de afsluitende fase van jullie eigen coachprogramma. Onder begeleiding van Ruud, van Binnenstebuiten Groei en Ontwikkeling, hebben we ons gericht op een aantal specifieke thema’s waar ik op ontwikkelingsvlak nog kon groeien. Onderhandelingen, stakeholder management, samenwerking met het directieteam. Ik heb er enorm veel van geleerd. Die trajecten zijn ontzettend waardevol.”
Want je was nog niet eerder in je carrière als Directeur ergens binnengekomen, hè?
“Nee, dat klopt. Ik ben bij Zehnder destijds direct na mijn opleiding begonnen. Ik ben daar steeds doorgegroeid, en hier stapte ik binnen als de nieuwe Directeur. Dan heeft iedereen direct verwachtingen van je. Het ligt ook aan hoe je jezelf opstelt. Je probeert tussen de mensen te blijven, maar het is af en toe een zoektocht hoeveel afstand je moet nemen. Je bent niet meer ‘one of the guys’. In het directieteam natuurlijk wel, maar daarbuiten niet meer. En dat is wel wennen.”
Innovatie in de bouw
“Ik denk dat bedrijven in verschillende branches veel meer van elkaar en met elkaar kunnen leren.”
Wat voor uitdagingen liggen er binnen Nijhuis naar de toekomst toe?
“Digitalisering en automatisering. We hebben een ERP-systeem geïmplementeerd binnen Nijhuis Toelevering en hebben een grote nieuwe machine gekocht die gericht is op groei. Niet alleen van de machine zelf, maar binnen alle stappen in de fabriek. Waar mensen eerder de balken handmatig aan moesten voeren, hebben we nu een compleet pakket dat automatisch aangeleverd wordt.”
Hoe reageren jullie mensen daarop? Zijn ze bang voor hun baan?
“Natuurlijk zijn er gesprekken. Maar goede arbeidskrachten zijn nog steeds onmisbaar en ondanks dat we die machine hebben, moeten we nog steeds mensen aantrekken. De baan blijft, maar de inhoud verandert. En dat proberen we vanuit de directie ook mee te geven. Je wordt meer een soort operator. Dat vraagt overigens wel iets anders van mensen. Als je output enorm omhooggaat door automatisering, hebben fouten ook veel grotere gevolgen. Dat betekent dat je moet veranderen van een onderhoudspersoon die branden blust, in voorspellend onderhoud. De organisatie moet anders worden opgebouwd. Dan heb je andere rollen nodig, en moet er capaciteit bij. Het is dan belangrijk om in je mensen te investeren om daar te komen.”
Hoe doen jullie dat?
“We kijken waar we staan, wat bij ons past, en waar we uiteindelijk willen komen. Zowel op directieniveau als op individueel niveau. Als je iets goed in de cultuur van een bedrijf wil krijgen, dan moet je dat dagelijks bij je mensen neerleggen. Bijvoorbeeld dagelijkse opvolging. We willen dat onze mensen continu nadenken over: ‘Hé, ik doe nu iets van dag tot dag. Maar is dit nog steeds goed? Kan ik het anders? Kan ik het beter?’ Het is een andere mindset. Daar kom je niet zomaar – daarin moet je investeren. Het is een competentie die aanwezig moet zijn in je organisatie, en daar moet je je mensen op trainen. In dat traject zitten we nu.”
En binnen de bouw in zijn algemeenheid? Wat voor uitdagingen liggen daar?
“Er zit een behoorlijke spanning in de markt. Er is een groot woningtekort, en aan die schaarste moet invulling gegeven worden. Aan de andere kant zitten we met de strengere regelgeving, duurzaamheid, de CO, de stikstofregeling. Je ziet steeds meer projecten die binnenstedelijk ontwikkeld worden. Gebouwen gaan steeds meer de lucht in. Er is gewoon geen ruimte meer.
En dan is er natuurlijk het probleem van de netwerkcongestie. Momenteel kampen we met de realiteit dat we een huis bouwen dat niet eens aangesloten kan worden op het stroomnet. Het zijn allemaal uitdagingen, ook met vergunningen bij de gemeenten. Iedereen wil meer woonruimte, maar uiteindelijk moet die ruimte om te bouwen ook daadwerkelijk gevonden worden. Er zijn zoveel uitdagingen – en het is een dilemma dat we met z’n allen moeten aanvliegen.”
Welke innovaties verwacht je in de bouw in de komende 15 jaar?
“Dat is een interessante vraag. Ik kom zelf niet uit de bouwsector; ik kom uit de industrie. Daar zie je al veel meer massaproductie. Ik denk dat we in een transitie zitten. Nu is nog heel veel aannemerij: je neemt aan en je bouwt, en iedere keer ontwerp je iets nieuws. Dat is wat we om ons heen zien gebeuren, en iedereen geeft anders invulling aan projecten.
Maar we moeten, met zijn allen, steeds sneller kunnen bouwen. We zitten nu eenmaal met een enorm woningtekort. En voor sneller bouwen heb je makkelijk herhaalbare concepten nodig. Je doet dan zoveel mogelijk standaard en prefab. Je ziet nu al een paar woningfabrieken. Ik denk dat daar een deel van de toekomst in ligt. Je bent dan minder weersafhankelijk; je kunt in de fabriek al van alles voorbereiden. Maar je kunt ook makkelijker zoeken naar co-makers. Nijhuis doet dat nu al; we zoeken verbindingen met partijen met een andere kennis en kunde. Specialisten op hun gebied. Daar gaan we bewust mee in zee. En dat zorgt voor innovatie in je eigen concepten. Het is een stukje samenwerking in productontwikkeling, procesontwikkeling (supply chain) en duurzaamheid.”
Heb je daar een voorbeeld van?
“Jazeker. Je ziet het ook met automatisering van het productieproces. Je zit standaard met mensen die het beste zijn in hun kennisgebied. Bij Zehnder was het ventilatie, en hier zijn het kozijnen. Daar zijn wij de expert in. Wanneer we bijvoorbeeld willen automatiseren, zoeken we andere bedrijven die dit veel beter kunnen. Je ziet nu veel bedrijven op hun eigen eilandje blijven, met hun eigen vakkennis, en dan met automatisering worstelen. Ik denk dat bedrijven in verschillende branches veel meer van elkaar en met elkaar kunnen leren. Zie het als een soort kruisbestuiving. Dan kun je echt gaan kijken naar innovatie. Via innovatiehubs, bijvoorbeeld. Met een groep mensen vanuit verschillende branches kijken naar één thema. Dat scheelt heel veel onderzoekskosten en geeft ook nog eens energie.”
En inspiratie.
“Precies. Juist omdat iedereen in een andere branche zit. Sommige branches zullen bij bepaalde thema’s verder zijn dan anderen, maar die zijn dan ergens anders weer sterker. En zo leer je van elkaar en maak je elkaar beter. Dus waarom doen we dat niet? Uiteindelijk hebben we gezamenlijk een capaciteitsprobleem. En dat moeten we gezamenlijk oplossen. Nijhuis zit bovenop verduurzaming, maar dat doen we ook niet alleen.”
Wat voor samenwerkingen hebben jullie?
“We zijn het meest duurzame kozijn in Nederland aan het ontwikkelen. We zijn daar heel ver in en werken samen met twee timmerfabrieken vanuit Climate Proof B.V.. We zijn ook bezig met milieu-impact: snelgroeiende houtsoorten zodat je geen roofbouw pleegt en thermisch gemodificeerd hout. Je ziet steeds meer bedrijven overstappen naar houten concepten. Je ziet steeds meer aanvragen in bio-based. En ook daar willen we kennis heen kunnen brengen en voorlopen. Co-creatie, innovatie en duurzaamheid zit verankerd in onze strategie. Het doel is echt om elkaar te versterken en verbinden. We hebben niet voor niets de claim: ‘De sterkste verbinding’.”
Afsluiting
“We doen het samen, dus doe het ook samen.”
Wat voor tips en takeaways heb je voor collega-bouwers?
“Zoek elkaar op. Ga van elkaar leren. Wees nieuwsgierig naar elkaar. We doen het samen, dus doe het ook samen. Pak de problemen beet en ga niet altijd vanuit het oogpunt van concurrentie naar elkaar kijken. Je kunt wel op je eigen eiland blijven zitten, maar als iedereen dat doet, kunnen we de problemen in Nederland niet aan. We zitten er allemaal samen in. Er ligt genoeg werk voor iedereen – en iedereen van woningen voorzien kunnen we alleen samen.”