Stationsstraat 2a, 3851 NH Ermelo
welkom@meussensearch.nl | 085-0163285
Inzicht in Expertise
Maurice Fechner – VolkerWessels Telecom
24 augustus 2023
In een turbulente arbeidsmarkt is de kracht van een succesvolle onboarding van onschatbare waarde. Bij Meussen Executive Search gaan we hierin een stapje verder. In nauwe samenwerking met Binnenstebuiten Groei & Ontwikkeling bieden we het coachtraject aan, waar kandidaten na indiensttreding worden begeleid gedurende de eerste 6-9 maanden in hun nieuwe rol en omgeving. Ook nadat de kandidaat in dienst is getreden, kunnen wij hierdoor bijdragen aan langdurig succes en effectiviteit. Dit geldt zowel voor de organisatie als voor de kandidaat.
Een recent interview met Maurice Fechner, Directeur MapExact bij VolkerWessels Telecom, heeft ons waardevolle inzichten verschaft over dit proces. Graag delen we deze inzichten hieronder.
Welk effect heeft het coachtraject gehad op jouw onboarding?
“Het coachtraject is een paar maanden na mijn indiensttreding gestart, dus van echt onboarding spreek je dan niet meer. Ik gebruik het traject om houvast te creëren voor de ‘stip op de horizon’ die je samen met je bedrijf hebt uitgezet, en ook om met iemand van buiten de organisatie te spiegelen: ‘ben ik op de juiste weg en zit ik op de juiste plek?’ In zoverre past het coachtraject goed.”
In plaats van een houvast om te landen, is coaching meer een spiegel die je voorhoudt voor reflectie?
“Ja, dat denk ik wel.”
Wat is, in jouw mening, de meerwaarde van het coachtraject zelf?
“De meerwaarde zit vooral in de hulplijn van een professional en in de routekaart. Die visualiseert je aankomende 12 maanden en dat vind ik een fijn plaatje, omdat het je stevig neerzet in de tijd. Ik merk het ook hier in deze baan: als je voor jezelf geen structuur aanbrengt, dan word je opgezogen in de dagelijkse dingen. En ik moet mezelf dwingen, ook omdat deze rol nu nieuw voor me is, om structuur en visie te creëren.
Een coach die je op structurele momenten weer op je plek zet, geeft momenten van toetsing. En dat ondersteunt mij enorm. Het is een vertrouwenspersoon. Een psycholoog, maar op professionele inhoud. In die mix heb ik iemand gevonden die ik gewoon in alle eerlijkheid kan aanspreken.
Mijn huidige coach heeft veel ervaring in zware directiefuncties, dus ze weet hoe het is om in bepaalde rollen te zitten. Ze weet hoe het is om in een gewenste structuur te werken, maar ze kent ook de psychologie daarachter, dus ze kan zich goed verplaatsen in mijn rol. En daardoor kan ik heel goed varen op haar adviezen.”
Dus, los van het programma, is de match tussen jullie twee ook heel belangrijk.
“Ja. Ik heb nu twee fysieke momenten met haar gehad, één-op-één en een fysiek moment met mijn leidinggevende erbij. Ook dat moment was voor mij heel erg fijn. Je hebt dan iemand die naast je zit en samen met je naar je werk kijkt, maar ook naar jouw werkgever en je leidinggevende. En daarmee kan de coach zien wat jij misschien niet ziet: klopt je beleving wel? Zie je dat niet te negatief, zie je dat niet positief? Het is een soort spiegel die je constant ophoudt.
In 9 tot 12 maanden ga je door het traject heen. Er zijn 6 contactmomenten en 3 telefonische momenten. Dus in de regel heb je elke 2 maanden wel een contactmoment, en dat maakt dat je jezelf ook dwingt om je daarop voor te bereiden. En daarmee maak je je eigen succes zo groot mogelijk. Dat is wat coaching me brengt.”
“Met een coach vanaf dag 1 heb je in die maand al veel meer kunnen reflecteren, ook met je leidinggevende”
Wat zou jij aanraden aan werknemers en werkgevers die op het punt staan om samen in zee te gaan?
“Belangrijk is om met een kandidaat van tevoren doelen te bespreken. Spreek de wensen uit van de kandidaat en het bedrijf en breng ze samen tot een vacature, een rol of een stuk verantwoordelijkheid. Als je een coach vanaf dat moment ernaast zet – en dan moet je natuurlijk al wel weten dat iemand gaat starten – dan heb je vanaf dag 1 je reflectie en je weg voorwaarts afgestemd.
Op die manier betrek je de coach direct en kan je vanaf dag 1 gestuurd en gespiegeld worden. Zo kom je er sneller achter of je op de juiste plek zit, of je aan bepaalde knoppen moet draaien, je verwachtingen moet bijstellen of een andere houding moet aannemen.”
Je moet die spiegel vanaf dag 1 in je zak hebben, dus.
“Ja. Als het doel is om onboarding een gemakkelijker proces te maken en het eerste jaar succesvoller te krijgen, ja, dan moet je daar kritisch naar kijken. Ik denk dat coaching en onboarding op zich los van elkaar kunnen staan. Het is geen hinder om later te starten met een coach. Je moet ook zelf even een beetje de ruimte hebben om te kijken waar je überhaupt bent terechtgekomen en of dat iets is voor je. Als een coach na twee weken of na een maand vraagt of je of echt op de juiste plek bent, dan komt je antwoord 100% vanuit emotie. En ik weet niet of dat de enige drijver is om echt een beslissing op te kunnen maken.
Maar met een coach vanaf dag 1 heb je in die maand al veel meer gezien en meer kunnen reflecteren, ook met je leidinggevende. Het feit dat mijn coach met mijn leidinggevende heeft gesproken en samen met mij de dialoog aangaat, is heel waardevol. Anders is het sneller relatief. Ik vertel mijn versie van het verhaal, mijn coach hoort dat aan en geeft haar advies. Maar als je samen zit met zijn drieën – en dat zou je misschien nog wel wat eerder kunnen doen, om de connectie tussen coaching en onboarding nog beter te krijgen – dan weet je ook meteen over welke doelen je het hebt met elkaar.”
De klokken vanaf het begin al gelijk zetten, bedoel je?
“Ja. In mijn geval heb ik het geluk dat mijn coach de wereld waar ik in zit, goed begrijpt. Maar ik kan me ook voorstellen dat je een iets algemenere coach hebt, of iemand die uit een andere discipline komt. En dan denk ik dat ook diegene er baat bij heeft om snel te begrijpen in wat voor wereld en wat voor sector je zit, en met wat voor mensen je te maken hebt. Het traject kan daar dan op worden aangepast.
Tussen mijn tekenen vorig jaar en mijn start is ook de markt waar ik in werk behoorlijk gekanteld. Dat is iets wat niemand onder controle heeft. Maar het heeft wel 100% invloed op mijn werk, en daarmee op de match tussen kandidaat en werkgever. En juist daarom zou je die driehoek van werknemer, coach en werkgever eigenlijk vanaf het begin kunnen inzetten.”
Om de bestendigheid van de match te vergroten.
“Precies.”